Παγοβολή

Image

Καθαρισμός με παγοβολή

Ένα σύνηθες πρόβλημα των παραγωγικών διαδικασιών είναι οι εναποθέσεις και κρούστες πάνω στις επιφάνειες των ηλεκτρολογικών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων οι οποίες και οδηγούν σε προβλήματα της παραγωγικής διαδικασίας.
Κρίνεται σκόπιμο σε τακτά χρονικά διαστήματα να καθαρίζονται, χωρίς όμως αυτό να έχει επιπτώσεις τόσο στην επιφάνεια, όσο και στην παραγωγική διαδικασία λόγω των συχνών διακοπών για συντήρηση.
Η παγοβολή είναι η μοναδική μέθοδος καθαρισμού χωρίς δευτερογενή κατάλοιπα και επιπροσθέτως χωρίς θεμελιώδεις ζημιές στην επιφάνεια. Η παγοβολή είναι μια στεγνή, μη αγώγιμη, μη τοξική, και μη λειαντική μέθοδος καθαρισμού.
Ο καθαρισμός με ξηρό πάγο μειώνει δραματικά το κόστος καθαρισμού σε σύγκριση με τα συμβατικά μέσα και χρησιμοποιείται ευρύτατα στις αναπτυσσόμενες βιομηχανίες παγκοσμίως καθαρίζοντας όλων των ειδών ρύπων όπως: σκόνες, λάδια, γράσα, επιφανειακή οξείδωση, κονιάματα, μούχλα, βρύα, κάπνα, χημικές ουσίες, κόλλες, ρητίνες, σιλικόνες, χρώματα, γραφίτες, βερνίκια, τοξικές ουσίες, θειούχες ουσίες κ.α. από οποιαδήποτε επιφάνεια όπως: όλα τα μέταλλα, πλαστικό, γυαλί, καουτσούκ, υαλοβάμβακας, τούβλο, πέτρα, μάρμαρο, ξύλο, κεραμικά, σύνθετα υλικά, ηλεκτρονικά εξαρτήματα κ.α.

Η επαναστατική μέθοδος καθαρισμού με ξηρό πάγο είναι αναγνωρισμένη από την τεχνολογία ως εφαρμόσιμη σε όλες τις βιομηχανίες και όχι μόνο.

Βιομηχανία τροφίμων, αεροπορική βιομηχανία, πετροχημική βιομηχανία, λατομεία, μεταλλεία, ορυχεία, αρχαιολογία, συντηρήσεις κτιρίων, ναυπηγεία, αεροδρόμια, αυτοκινητοβιομηχανία, σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ανεμογεννήτριες, βιομηχανία πετρελαιοειδών, καπνοβιομηχανία, φαρμακοβιομηχανία, βιομηχανία πλαστικών, τυπογραφεία, συσκευαστήρια, βιομηχανία επεξεργασίας χαρτιού, βιομηχανία επεξεργασίας ξύλου, βιομηχανία ανακύκλωσης, βιομηχανία επεξεργασίας σιδήρου, χυτήρια, οινοποιία, αλευροβιομηχανία κ.α.

Image

Πώς λειτουργεί η παγοβολή

Η λειτουργία της παγοβολής είναι παρόμοια με τις κοινές μεθόδους βολών με ριπή αέρα και αποξεστικού μέσου. Βασικό για την σωστή λειτουργία της παγοβολής είναι η σωστή παροχή αέρα με αεροσυμπιεστή σταθερής πίεσης. Ο αεροσυμπιεστής τροφοδοτεί με αέρα μέσω ενός ελαστικού σωλήνα το μηχάνημα της παγοβολής όπου ο ξηρός πάγος μέσω του ρεύματος αέρα εκτοξεύεται στην επιφάνεια προς καθαρισμό.Η πρόσκρουση του ξηρού πάγου στην επιφάνεια προκαλεί στιγμιαίο πάγωμα σπάζοντας τους δεσμούς ανάμεσα στον ρύπο και στην επιφάνεια λόγω της εξαιρετικά χαμηλής του θερμοκρασίας (-78.5ο C ). Η απότομη εναλλαγή θερμοκρασίας με ψυχρό σοκ έχει αποτέλεσμα την αποκόλληση οποιουδήποτε ρύπου με τη βοήθεια της ριπής αέρα αφήνοντας την επιφάνεια καθαρή, στεγνή και ανέπαφη. Ο ξηρός πάγος «χτυπώντας» στην επιφάνεια εξαχνώνεται στο περιβάλλον και δεν υγροποιείται με αποτέλεσμα να μην αφήνει υγρασίες ή δευτερογενή κατάλοιπα. Η απότομη εναλλαγή της θερμοκρασίας είναι στιγμιαία στην επιφάνεια δεν έχει καμία επίπτωση σε οποιοδήποτε υπόστρωμα.

Image
Image

Η ακαριαία αυτή εξάχνωση του ξηρού πάγου με τη διαδικασία της πρόσκρουσης στην επιφάνεια προκαλεί μια μικροέκρηξη λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας και ο ξηρός πάγος διογκώνει τον όγκο του περίπου 800 φορές μέσα σε χιλιοστά του δευτερόλεπτου διασπώντας τον στερεό ρύπο σε κομμάτια. 

Αντίθετα από άλλα υλικά απόξεσης ψηγματοβολών, ο ξηρός πάγος είναι ένα μέσο απόξεσης χαμηλής σκληρότητας 1,5 με 2 Mohs σε μορφή pellet (3mm), και 0,5 Mohs σε μορφή πούδρας για χρήση σε πιο ευαίσθητες επιφάνειες όπως ηλεκτρικοί πίνακες, μονωτήρες και γεννήτριες. Η θερμοκρασία του είναι στους -78.5C χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι η χρήση της παγοβολής αλλοιώνει ή αλλάζει την διάσταση στις οποιασδήποτε επιφάνειες λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας, το «πάγωμα» της επιφάνειας είναι στιγμιαίο και εξαρτάται από την ποσότητα του ξηρού πάγου που χρησιμοποιούμε, την πυκνότητα-διάσταση του υλικού του υποστρώματος, την απόσταση που έχουμε από την επιφάνεια προς καθαρισμό, ο χρόνο βολής στο σημείο, η θερμοκρασία της επιφάνειας προς καθαρισμό και οι γνώσεις του χειριστή σε παρόμοιες εφαρμογές.

Πλεονεκτήματα της παγοβολής

  • Έχει εφαρμογή σε οποιαδήποτε επιφάνεια αφαιρώντας σχεδόν όλους τα είδη ρύπων γρήγορα και αποτελεσματικά χωρίς να δημιουργεί δευτερογενή κατάλοιπα, ο ξηρός πάγος εξαχνώνεται με την πρόσκρουση στην επιφάνεια.
  • Ο ξηρός πάγος είναι χαμηλής σκληρότητας (1,5-2Mohs)  και δεν φθείρει καθόλου την επιφάνεια. Υπάρχει και η δυνατότητα χρήσης ξηρού πάγου σε μορφή πούδρας χαμηλότερης σκληρότητας (0,5Mohs) για εφαρμογή σε επιφάνειες όπως ηλεκτρικοί πίνακες, μονωτήρες και γεννήτριες με τη χρήση ενός θρυμματιστή ξηρού πάγου.
  • Την μέθοδο της παγοβολής εγκρίνουν EPA,FDA και USDA ως φιλική προς το περιβάλλον, μη επικίνδυνη, μη τοξική, μη μολυντική και μη εύφλεκτη. 
  • Δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του χειριστή ή των παρευρισκομένων αφού δεν αποτελεί τοξική μέθοδο.
  • Κατά την εφαρμογή της παγοβολής δεν χρειάζεται να αποκλείσουμε πρόσβαση, παράλληλα μπορούνε να εργάζονται και άλλα συνεργεία σε απόσταση πέντε μέτρων από την εφαρμογή.
  • Για καθαρισμούς σε ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις η παγοβολή είναι η ιδανική μέθοδος καθαρισμού γιατί δεν προσθέτει καθόλου υγρασία αφήνοντας τις επιφάνειες καθαρές, στεγνές και έτοιμες προς λειτουργία. 
  • Η παγοβολή σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοστεί και χωρίς την διακοπή λειτουργίας της γραμμής παραγωγής (shutdown)  βοηθώντας έτσι σημαντικά την παραγωγικότητα.
  • Ένα από τα μεγάλα οφέλη του καθαρισμού με παγοβολή είναι η δυνατότητα άμεσης επανάχρησης του εξοπλισμού μετά από τον καθαρισμό, ελαχιστοποιώντας τον χρόνο αναμονής μέσω των εργασιών αφού δεν χρειάζεται επιπλέον καθαρισμός δευτερογενών κατάλοιπων όπως συμβαίνει με τις πιο διαδεδομένες τυπικές μεθόδους καθαρισμού.
  • Έχει βακτηριοστατικό χαρακτήρα λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας (-78.5C) και αποτελεί ιδανική μέθοδο καθαρισμού σε βιομηχανίες τροφίμων.Η παγοβολή αφήνει τις επιφάνειες στεγνές και έτσι το περιβάλλον δεν είναι πρόσφορο για ανάπτυξη μικροβιακού φορτίου αφού δεν αυξάνεται η ενεργότητα του νερού στα τρόφιμα που έρχονται σε επαφή με τις καθαρισμένες επιφάνειες.
  • Επιφάνειες με κοιλότητες που είναι δύσκολο να καθαριστούν χειρονακτικά και εγκλωβίζονται ρύποι σε μη προσβάσιμα σημεία ή μηχανήματα που είναι δύσκολο να αποσυναρμολογηθούν ή να μεταφερθούν μπορούν να καθαριστούν επί τόπου γρήγορα και στεγνά χωρίς αναμονή και κόπο βοηθώντας στην επανάχρηση του εξοπλισμού.
Image
Image

Ακολουθήστε μας

Ποιοι είμαστε

Υπηρεσίες

Επικοινωνία

BalkanBlast

Τηλ.: 6988091739, 2315537371

Διευθ.Γραφ.: Αλεξανδρείας 27, 54643, Θεσ/νίκη

Διευθ.Αποθ.: 11οχλμ. Θεσ/νίκης-Νεοχωρούδας, 54500, Θεσ/νίκη

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες... Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.